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dimecres, 7 d’agost de 2013

MENÚ DEGUSTACIÓ de Roger Gual









Al haber trabajado yo mismo en un restaurante como limpiador durante 12 años, conozco algunos detalles de cómo funciona un sitio así, aunque no un restaurante de diseño con prestigio internacional, como el que nos muestra la película, sin duda inspirado en el mítico El Bulli de Ferran Adrià, que como el auténtico, va a cerrar y va a ofrecer una cena especial como despedida. Lo regentan la cocinera Mar (Vicenta Ndongo, “En la ciudad”) y el maître Max (Andrew Tarbet, “Infidels”), que son pareja. Una galería variada de invitados de medio mundo, incluyendo al actor irlandés Stephen Frea (“Juego de patriotas”), el japonés Togo Igawa (“El erizo”) o la veterana Fionulla Flanagan (“Los otros”), acudirá al acontecimiento. Rodado todo con mucha naturalidad y hablado en varias lenguas (catalán, inglés, japonés y español), huyendo del retrato de restaurantes a lo Hollywood, y sacando la máxima naturalidad de los actores, incluso de los extranjeros, más formados en el teatro de Shakespeare. Una película sencilla, que sabe lo que cuenta y que toca un tema casi inédito en nuestro país, la comedia ambientada en restaurantes, que en el cine extranjero han dado películas notables como la italiana “La cena” de Ettore Scola o la alemana “Deliciosa Martha”, que tuvo un remake americano innecesario. La lástima es que no sea de las que arrasan en la taquilla, pero el tiempo le dará más valor. Se ha hecho en co-producción con varios países, y la sucursal española de Zentropa (la productora de Lars Von Trier) ha participado mucho.

MENÚ DEGUSTACIÓ: * * *

"MENÚ DEGUSTACIÓ" de Roger Gual

En haver treballat jo mateix dins un restaurant com a netejador durant 12 anys, conec alguns detalls de com funciona un lloc així, encara que no pas un restaurant de disseny amb prestigi internacional, com el que ens mostra la pel.lícula, sens dubte inspirat en el mític El Bulli de Ferran Adrià, que com l'autèntic, va a tancar en poc de temps i va a oferir un sopar especial com a comiat. El regenten la cuinera Mar (Vicenta Ndongo, "A la ciutat") i el maître Max (Andrew Tarbet, "Infidels"), que són parella. Una galeria variada de convidats de mig món, incloent l'actor irlandès Stephen Frea ("Joc de patriotes"), el japonès Togo Igawa ("L'eriçó") o la veterana Fionulla Flanagan ("Els altres"), hi vindrà a l'esdeveniment. Rodat tot amb molta naturalitat i parlat en diverses llengües (català, anglès, japonès i espanyol), fugint del retrat de restaurants a l’estil Hollywood, i traient la màxima naturalitat dels actors, fins i tot dels estrangers, més formats en el teatre de Shakespeare. Una pel.lícula senzilla, que sap el que explica i que toca un tema gairebé inèdit al nostre país, la comèdia ambientada als restaurants, que al cinema estranger han donat de pel.lícules notables com la italiana "El sopar" d'Ettore Scola o l'alemanya “Deliciosa Martha”, que va tenir un remake americà del tot innecessari. La llàstima és que no sigui de les que arrasen a la taquilla, però el temps li donarà molt més valor. S’ha fet en co-producció amb diversos països, i la sucursal espanyola de Zentropa (la de Lars Von Trier) ha participat de valent.

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